قاموس مداوا با غذاوگیاه

  اثر دکتر احمد قدامه

انتشارات النفائس بیروت،

 ترجمه دکتر محمد حسین ورپشتی

 

44) البقلاوی:

 نوعی از شیرینی هایی که از روغن و شکر و آرد و پسته یا بادام و گردو یا صنوبر می سازند. اصل کلمه ترکی است. این شیرینی در قرن قبل در خانه ها پخت می شد و امروزه در مغازه ها یا فرن های خاص به خاطر سختی پخت آن انجام می شود.

 

29)البرغل=بلغور Le bleconcasse ( the crached wheat)

آن یک کلمه ترکی است به نام برغول که اطلاق می شود به گندم نیم کوب جوشیده که وارد لغت عرب شده ساخت بلغور از گندم اینگونه است:

گندم جوشیده را تا نرم شود و نزدیک جوانه زدن در جاهایی که آماده کرده‌اند پهن می کنند تا خشک شود، بعد بو می دهند و با غربیل خاص جدا می کند تا پوسته های گندم جدا شود. در بلغور چون پوسته آن جدا شد، مواد غذایی نافع آن از بین رفته اما مواد مغذی مثل ویتامین های A و Dو C عناصر رشد و قند و املاح و پروتئین آن هنوز باقی مانده و چون پوست آن جدا شده هضم آن آسان‌تر و از چاق شدن جلوگیری میکند.